Interview met FC Utrecht Topcoach deelnemer Emiel van Hulzen

Door Gert-jan van Rooijen op om

Uiteraard een eerste kennismaking voor de lezers, wie is Emiel van Hulzen?

Emiel van Hulzen,
28 jaar oud en geboren in Utrecht,
Woonachtig in Wijk bij Duurstede

Ervaring als trainer:
2 seizoenen assistent CDW JO17-1
2 seizoenen trainer CDW MO19-1
augustus 2021 – heden hoofdtrainer CDW JO11-1M

Vroeger al veel geholpen met verschillende voetbaldagen en altijd al (on)bewust kleine dingen meegekregen van het trainersvak doordat mijn vader 25 jaar jeugd-senioren trainer is geweest

 

Halverwege september is Utrecht topcoach van start gegaan, waarom is dit door FC Utrecht in het leven geroepen en waarom ben jij een van de 17 deelnemers?de opleiding FC

FC Utrecht heeft halverwege september de FC Utrecht topcoach laten starten om jeugdtrainers vanuit de partnerclubs (clubs met een samenwerkingsverband) te helpen met hun ontwikkeling tot trainer/coach. Hiermee kunnen de trainers/coaches de manier van coaching en visie van FC Utrecht vertalen naar hun partnerclubs door middel van het doorgeven van opgedane kennis. Het belangrijkste is om de spelers op een positieve en effectieve manier te coachen, laten leren en bij te dragen aan de ontwikkeling van de jeugdspelers.

Door Jan-Kees (HJO CDW) is via CDW mijn naam aan FC Utrecht doorgegeven. Begin juli 2021 werd er een intakegesprek/kennismakingsgesprek gepland met David Vecht (Docent FC Utrecht Topcoach) om samen over mijn kijk op voetbal, manier van trainen/coachen en de visie van FC Utrecht te spreken, kijkend of dit op elkaar aan zou sluiten of kunnen sluiten. Na een aantal weken kreeg ik via een e-mail te horen dat ik mocht deelnemen aan de opleiding. Na dit bericht merkte ik aan mijzelf dat ik hierdoor nog enthousiaster werd dan dat ik al was. Een fantastische uitdaging waar ik als persoon maar zeker als trainer/coach alleen maar beter van ga worden. Daarom zeker ook mijn grote dank naar CDW, Jan-Kees (HJO CDW), David Vecht en FC Utrecht dat ik dit mag meemaken en mijzelf kan ontwikkelen tot hopelijk een betere maar zeker ook trainer met meer ervaring.

 De FC Utrecht-topcoach opleiding heeft FC Utrecht toch in het leven geroepen omdat men in de jeugdopleiding van FC Utrecht zelf wat veranderingen heeft doorgevoerd? Als ik goed geïnformeerd ben wil men jeugdspelers tot een bepaalde leeftijd niet meer heel jong naar FC Utrecht halen en aldaar laten trainen maar in principe laten “rijpen” bij de partnerclubs waar  potentiële FC Utrecht Academie jeugdspelers in hun eigen omgeving kunnen blijven en mede door het topcoach traject leidt men de jeugdspelers dan bij de partnerclub op volgens de FC Utrecht filosofie. Op deze manier kan men kinderen langer in beeld krijgen en dus ook beter leren kennen als voetballer.

Moet zeggen dat je goed bent geïnformeerd, de partnerclubs kunnen namen van spelers doorgeven aan FC Utrecht waar de partnerclubs van denken dat er een potentieel ‘’talent’’ in schuilt of door meer uitdaging zich als speler maar ook als persoon beter kunnen ontwikkelen. Hiervoor heeft FC Utrecht een pre-academie op de zondag opgezet. Hier worden de spelers getraind door trainers die of in de FC Utrecht academie assistent of zelf trainer zijn geweest. Hier kunnen de spelers hun kwaliteiten laten zien en al kennis maken met FC Utrecht. Mooi is ook dat de cursisten van de Topcoach academie bij de pre-academie de kans krijgen om hier stage te lopen. Je ziet ook dat er al een paar deelnemers hoofdgroep trainers zijn op de zondag bij de pre-academie. Leuk dat ik vanaf januari de trainingen en wedstrijden mag leiden van de onder 9 van de pre-academie op de locatie Blaricum.

De opleiding is dus heel waardevol en naar mijn mening een win-win situatie voor zowel de partnerclubs als FC Utrecht. In de opleiding krijgt men namelijk te maken met zowel praktijk als theorievoorbeelden in de vorm van het meekijken binnen de FC Utrecht Academie bij verschillende trainers/teams. Dit geeft een hoop nieuwe handige inzichten.

Waar ik vooral van geniet is dat het echt een hele gemotiveerde leuke groep trainers is en er een hele fijne sfeer is gecreëerd door alles en iedereen binnen FC Utrecht om zo goed mogelijk te kunnen leren en ontwikkelen. Hier bedoel ik mee dat iedereen zich naar mijn mening veilig voelt en zich daardoor ook kwetsbaar durft op te stellen, dat er antwoorden gegeven kunnen worden, maar ook vooral verschillende meningen worden gegeven waar over gediscussieerd kan worden. Het gaat niet alleen over voetbal. Er komen veel andere onderwerpen aan te pas waar denk ik de meeste trainers/coaches niet van weten dat dit een hele belangrijke rol speelt binnen het trainerschap.

Alle ervaringen die je binnen de topcoach academie of pre-academie als trainer maar ook als speler opdoet neem je mee naar je eigen club. Geloof erin dat dit zeker een positieve werking heeft binnen een amateurclub als er enthousiaste trainers maar ook spelers zijn die deze ervaringen doorgeven.

Wat zijn bijvoorbeeld de andere onderwerpen die aan bod komen? Ik proef duidelijk wat enthousiasme dat deze onderwerpen worden aangesneden.

 De eerste opdracht bijvoorbeeld om een cultuur te creëren binnen je eigen team, negen van de tien keer worden er afspraken en regels gemaakt door de trainer en/of leiders.

Als je deze afspraken nu eens samen maakt met de spelers of zelfs door de spelers zelf laat bedenken is dit effectiever omdat het idee vanuit hun zelf komt. Een medecursist deelde een prachtig voorbeeld over hoe je een cultuur kan creëren op een leuke/leerzame manier. Ik ben hier mee aan de slag gegaan en heb geprobeerd om hier een leuke opdracht voor te verzinnen voor mijn spelersgroep. Hier is een mooie lijst met afspraken en/of regels uitgekomen die de spelersgroep met elkaar heeft samengesteld. Mooi voorbeeld; de spelers hebben aangegeven dat alle materialen van het veld af moeten na een training en/of wedstrijd, het komt altijd weleens dat dit niet het geval is. Ik pakte het gemaakte lijstje erbij toen dit het geval was en haalde de afspraak “na de training worden alle materialen netjes opgeruimd” aan en hoefde alleen maar te vragen: is dit het geval? Waarop de spelers zelf gingen nadenken over hun eigen gemaakte regels en dus begonnen met opruimen. Als je dan ook daadwerkelijk effect ziet dan is dat natuurlijk heel mooi. En inspirerend om te zien hoe creatief een spelersgroep is of kan zijn bij z’n groepsopdracht.

Toevallig ben ik op dit moment bezig met het boek: De trainer maakt het verschil van Mauro van de Looij. Een echte aanrader waar de ontwikkeling van jouw visie op leiderschap, talent, motivatie en selectie wordt behandeld. Door dit boek heb ik gelijk nieuwe methodes toegepast om een persoon achter de speler beter te leren kennen, maar ook door verschillende vraagstelling feedback veel dragelijker wordt en er ineens een leuke discussie of uitlegt volgt. Op de voorkant van het boek staat dat het boek voor alle sportcoaches, leidinggevende en docenten bruikbaar kan zijn. Deze mening kan ik delen, trainer zijn is niet alleen maar een training uitzetten. Het is mooi om daar nieuwe inzichten of handige tips over te verzamelen.

 Was het niet even flink omschakelen van senioren, pubers naar elfjarigen? Van elf tegen elf naar acht tegen acht.

 Ja dit was in het begin en nu nog steeds af en toe flink omschakelen. Je gaat van een groot veld naar een half veld, je praat niet meer over 1-4-3-3 maar over bijvoorbeeld 1-3-2-2. Tijdens de trainingen besteed je veel meer tijd aan de technische vaardigheden, dan is het belangrijk dat zoveel mogelijk oefeningen met een bal worden uitgevoerd en de spelers op deze leeftijd zoveel mogelijk voetbaluren maken.

Waar je met een onder 17-1 speler meer praat over hun specifieke posities, laat je bij de onder 11 een speler in de wedstrijd op bijvoorbeeld 3 verschillende plekken in het veld spelen en probeer je spelers door verschillende oefeningen beter over de bal te laten kijken, en probeer je daarop te coachen als hij het goed heeft gedaan; fantastisch hoe je over de bal hebt gekeken en je medespeler vrij speelde, lukt het je om de volgende keer met je verkeerde been de bal in te spelen? Dus de speler gelijk weer een nieuwe uitdaging geven. Dit in vergelijking met een onder 17 speler waarvan men mag verwachten dat hij de ruimtes al heeft gezien voordat de speler de bal heeft gekregen.

Beide mooie leeftijden maar tot nu toe is deze keuze voor mijn ontwikkeling als trainer een hele goede keuze.

Je leert vooral hoe belangrijk het is om goed te communiceren. Bij een onder 17 communiceer je (bijna) alles met de spelers zelf, aanvangstijden etc. Een onder 11 speler die kan je wel voor bepaalde zaken verantwoordelijk maken (inzet tijdens de training bijv.) maar voor het vervoer naar uitwedstrijden kan de speler niet voor zorgen.

Daarom hoop ik ook dat de ouders door mij zo goed mogelijk worden ingelicht over alle zaken die spelen rondom de onder 11, maar ook op persoonlijk gebied van elke speler. Wanneer je merkt dat de speler heel goed in zijn of haar vel zit en wanneer niet. 

Denk dat wanneer de communicatie en sfeer goed is je als trainer op je best kan presteren en er voor je spelersgroep kan zijn, omdat je op wedstrijddagen niet meer bezig hoeft te houden of er een speler nou wel of niet aanwezig is, doordat je er niet goed genoeg hebt gecommuniceerd.

Als laatste wat ik erg belangrijk vind en ook heel leuk om te ontdekken wie de persoon achter elke speler is. Probeer niet alleen een band te creëren door middel van het over voetbal te hebben maar vraag ook eens of het leuk was op school, of hij nog wat leuks heeft gedaan na het voetbal (zaterdag) en wat de hobby’s van een kind zijn. Geweldig om de verhalen van de kinderen te horen! En het schept ook een andere band die in mijn ogen ook heel belangrijk is. Vertrouwde en veilige omgeving creëren voor de spelers, maar ook voor de ouders zodat ze hun kinderen aan jou kunnen toevertrouwen.

 Het dames voetbal dat proberen we al tientallen jaren bij CDW van de grond te krijgen maar een stevig fundament ontbreekt. Is wat dat betreft een fusie/samenwerking met de drie clubs in de gemeente niet de enige mogelijkheid om hierin bestaansrecht te creëren? 
Jij hebt 2 jaar intensief leidinggegeven. Waar loopt het naar jouw idee spaak?

Een paar jaar geleden had CDW een onder 13, 15 en 17. Hiervoor moet ik even Marc van Doorn, Henk van Ravenhorst (ons helaas ontvallen), Harriet Roelofs en Marjolein van Heusden noemen, die het meidenvoetbal toentertijd helemaal op hebben gezet met het regelen van sponsering, trainers en wat er nog meer nodig was om het meidenvoetbal een succes te laten worden.

Drie jaar geleden begon ik als assistent bij de onder 17 om onder de vleugels van Melvin Kouwenhoven rustig te ontdekken of het trainersvak mijn interesse opwekte. Marc van Doorn was wegens wisseling van baan gestopt als trainer van de meiden onder 19, Hierdoor was er dus geen trainer meer voor de meiden onder 19. Binnen CDW werden er telkens andere trainers voor de groep gezet om deze leegte op te vullen. Zodoende kwam ik ook voor de groep te staan en heb ik daarna vrij snel gezegd dat ik de meiden dat seizoen wel wilden trainen, om ook vastigheid te creëren voor de meiden. Eigenlijk zonder ervaring en niet wetende wat er speelde ben ik dus in het meidenvoetbal gerold.

Wat ik zelf merkte van de samenwerking ‘’vv Duurstede’’ was vooral dat de afspraken die gemaakt waren niet duidelijk genoeg waren en dus met name CDW telkens met een probleem kwam te zitten qua speelsters, doordat de onder 19 niet onder de naam vv Duurstede speelde was dit dus moeilijk om vanuit de samenwerking speelsters met ons mee te laten doen. Daarnaast waren het naar mijn mening ook drie verschillende eilanden en zaten de speelsters van de drie clubs ook niet te wachten om met elkaar mee te spelen.

Jammer, want dit heeft voor CDW wel gezorgd dat er nu geen meidenelftallen meer zijn terwijl er volgens mij genoeg meiden in de regio zijn die of meespelen met de ‘’jongens’’ teams of nu niet op voetbal zitten.

Mijn advies is dan ook om als drie clubs nog eens goed bij elkaar te gaan zitten en het beetje trots wat misschien ook meespeelt bij de drietal verenigingen even aan de kant te zetten. Echt te denken aan de toekomst van het meidenvoetbal, hier goede afspraken en plannen voor op te zetten en samen te bouwen aan een herstart van het meidenvoetbal binnen de gemeente Wijk bij Duurstede.

De vier tegen vier blijft altijd een geweldige partij/training vorm, nu mag jij samen met drie andere CDWers eenmaal vier tegen vier spelen tegen vier huidige eredivisie spelers.
Met wie kom jij het veld op en welk kwartet wil jij dolgraag eens billenkoek geven?

 

Zo daar vraag je me wat haha, leuke vraag. Hier kan ik zo 1,2,3 niet eens antwoord op geven.

Naast mijn verplichtingen als trainer/coach voetbal ik namelijk zelf nog in CDW 4. Een team met broers, vrienden noem maar op! Ik ga dus geen specifieke namen noemen, laten we dan maar kiezen om alle spelers van CDW 4 mee te nemen en lekker door te wisselen en er een gezellige partij van te maken 😉.

Laat ik dan gaan voor: Joel Drommel (PSV) is op het moment niet echt in grootse vorm, Owen Wijndal (AZ) ik hou van zijn speelstijl, het opkomen langs de lijn en zorgt daarmee voor veel dreiging in het aanvalsspel.

Guus Til (Feyenoord) altijd al een goede voetballer gevonden ook nog in zijn tijd bij AZ, altijd op de juiste momenten in de 16 meter van de tegenstander en scoort als aanvallende middenvelder dus vaak genoeg.

Sebastian Haller (AJAX) omdat ik als FC Utrecht supporter nog steeds vind dat dit in de geschiedenis van de club een van de beste spitsen of misschien wel de allerbeste spits is geweest.

Wel kent iedereen bij CDW het 4×4 toernooi waar ik als jeugdspeler zelf ook een aantal jaar met plezier aan deel heb mogen nemen. Maakt voor de CDWers dus niet uit want door dit fantastische toernooi is iedereen binnen CDW bekend met een partijtje 4 tegen 4 spelen.

 Het voetbal zit altijd vol met lastige keuzes, het hele team meenemen daar ga je niet mee wegkomen. Vier namen a.u.b. en wat Drommel betreft; wel een van de betere voetballende keepers. Dus in de 4×4 best een lastpak.

Michael Nieuwenhuizen
Fabian Roelofs
Dennis van Hulzen
Joris Roelofs

En over Drommel:  Klopt maar onder druk vaak ballen in de voeten van de tegenstander😜

Nu vergeet jezelf mee te doen in de 4×4 maar vooruit dan, 1 wissel dan maar!
Dit was de slotvraag dus bedankt voor je medewerking aan dit interview en tot snel op de velden.

Jij ook bedankt voor het leuke gesprek en wat ik nog door wil geven is dat we als CDW trainers lekker moeten blijven communiceren en samenwerken om zo het beste uit iedere trainer te halen. Doormiddel van ervaringen te delen en te sparren met mede trainers over voetbal kun je veel van elkaar leren en vooral openstaan voor veranderingen, je maakt elkaar hierdoor sterker!  

 

 


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

*