Zondag 1, seizoen 1983/1984

De verslagen zijn gebaseerd op artikelen uit de Wijkse Courant en het Utrechts Nieuwsblad

Vorig seizoen was het net niet gelukt, CDW was tweede geworden na kampioen Zwaluwen Vooruit. Iedereen was het er over eens, dit moest het seizoen van CDW worden. De selectie was ongewijzigd, het team een jaar meer ervaren en de grote supportersschare nog even enthousiast. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een succesvol seizoen van te maken.

11 september 1983: Kampong – CDW (3-2). 
Opstelling: Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Hans de Jong, Gerard Lieverse, Adrie Stormbroek, Hans v.d Vliet, Paul v.d. Weerd (46-Wim van Oudbroekhuizen), Kees van Willigenburg, Jan Wortman (55-Jan Lieverse), Henry v.d. Geer.
Scoreverloop: 7e minuut 0-1 (Paul v.d. Weerd), 30e minuut 1-1, 60e minuut 2-1, 70e minuut 3-1, 84e minuut 3-2 (Pieter Barte).
CDW begon de eerste wedstrijd met de nodige problemen. Pas in de warming up werd besloten dat Hans v.d. Vliet en Jan Wortman konden spelen. Keeper Kees de Heus had een hersenschudding en werd vervangen door Henry v.d. Geer. Ondanks deze moeilijkheden begon de ploeg sterk. Al in de zevende minuut tikte Paul v.d. Weerd een vrije trap van Hans v.d. Vliet in de rebound binnen, 0-1. CDW ging voortvarend verder, in een hoog tempo werden diverse kansen gecreëerd, maar niet verzilverd. Via een eigen doelpunt van Leo Barte kwam Kampong langszij. In de rust werd Paul v.d. Weerd, die last had van een dijbeenblessure vervangen door Wim van Oudbroekhuizen. Kampong had in de tweede helft het betere spel en liep uit naar 3-1. Daarna gooide CDW alles op de aanval, met als resultaat een overtreding op Kees van Willigenburg in het strafschopgebied. De penalty werd door Pieter Barte benut.

25 september 1983 Argon – CDW (1-1) 
Opstelling: Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Gerard Lieverse, Jan Lieverse (55-Albert Achterberg), Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Paul v.d. Weerd (75-Adrie Stormbroek), Jan Wortman.
Scoreverloop: 59e minuut 1-0 (Hans de Jong), 76e minuut 1-1.
Zonder Kees van Willigenburg (vakantie) trad CDW aan met twee spitsen, Paul v.d. Weerd en John van Gelderen. De verdedigers en middenvelders hadden de opdracht om waar mogelijk mee op te komen om de twee aanvallers te ondersteunen. Vooral rechtsback Leo Barte, die geen tegenstander had, rukte veelvuldig mee op en produceerde veel van zijn befaamde “bananenvoorzetten”. In de 58ste minuut had de speelwijze eindelijk succes. De mee opgekomen libero Hans de Jong won een duel en haalde uit, 0-1. Kort na deze openingstreffer had CDW via Pieter Barte en Hans v.d. Vliet nog goede mogelijkheden, maar de ploeg moest daarna toestaan dat Argon de laatste 25 minuten van de wedstrijd domineerde. Een kwartier voor tijd scoorde Argon de gelijkmaker. Met het inzetten van verdediger Adrie Stormbroek voor Paul v.d. Weerd koos trainer Frits v.d. Berk voor het consolideren van het gelijke spel. Dat lukte.

2 oktober 1983 CDW – UVV (3-1) 
Opstelling: Albert Achterberg, Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Gerard Lieverse, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg (46-Paul v.d. Weerd), Jan Wortman (75-Adrie Stormbroek).
Scoreverloop: 7e minuut 1-0 (John van Gelderen), 48e minuut 2-0 (Hans v.d. Vliet), 52e minuut 2-1, 69e minuut 3-1 (Hans v.d. Vliet).
Het begin van de wedstrijd was voor CDW. De ploeg zette koploper UVV met goed en snel combinatievoetbal zwaar onder druk. In de zevende minuut stuurde Albert Achterberg John van Gelderen de diepte in. John bedacht zich niet en zette de 1-0 op het scorebord. Datzelfde electronische, door de Rabo bank gesponsorde scorebord was voor de wedstrijd officieel in gebruik genomen. Na het eerste kwartier nam UVV de wedstrijd over. Nu kwamen er kansen voor de Utrechters. Gerard Lieverse moest zelfs een bal van de lijn halen. Diezelfde Gerard Lieverse schakelde samen met Wim van Oudbroekhuizen de Utrechtse spitsen uit, waardoor Leo Barte ruimte kreeg voor zijn befaamde rushes. Deze rushes zorgden voor veel gevaar, maar niet voor doelpunten. In de tweede helft begon CDW met goed gegroepeerd voetbal. Al snel vergrootte Hans v.d. Vliet de marge uit een corner tot 2-0. Dit was voor UVV het sein om het initiatief weer over te nemen. De ploeg zette veel druk en scoorde in de 52e minuut de 2-1. De rest van de wedstrijd was voor UVV, dat de thuisploeg zwqar onder druk zette. Tot de 69e minuut, uit een vrije trap scoorde Hans v.d. Vliet de 3-1. tegen de verhouding in, maar de wedstrijd was gelopen.

16 oktober 1983 Amstelland – CDW (1-3) 
Opstelling: Albert Achterberg, Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Wim van Oudbroekhuizen, Adrie Stormbroek, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg, Jan Wortman.
Scoreverloop: 52e minuut 0-1 (Hans v.d. Vliet), 87e minuut 0-2 (Hans v.d. Vliet), 90e minuut 1-2. 90e minuut 1-3 (John van Gelderen).
In de eerste helft was CDW de betere ploeg. Amstelland liet CDW ook komen en gokte op de counter. Uit die counter kwamen ook de beste kansen. Kort na rust kwam CDW op voorsprong. Uitblinker John van Gelderen leverde een voorzet op maat aan Hans v.d. Vliet die koppend scoorde. De bal caramboleerde tegen beide palen voordat hij in het doel verdween. Amstelland dwong een paar kansen af, maar daarna was het weer CDW dat de dienst uit ging maken. Kort voor tijd verlieten de Amsterdammers de verdedigende stellingen om alsnog een gelijkspel te bereiken. Dit gaf CDW de ruimte die nodig was om de wedstrijd te beslissen. Een pegel van John van Gelderen kon door de keeper niet worden geklemd, Hans v.d. Vliet tikte de bal in. In blessuretijd scoorden de Amsterdammers de 1-2, maar John van Gelderen maakte aan alle illusies een einde door de 1-3 in te schieten.

23 oktober 1983 CDW – VVOG (1-0) 
Opstelling: Albert Achterberg, Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Jan van Maurik, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg (60-Paul. v.d. Weerd) , Jan Wortman.
Scoreverloop: 3e minuut 1-0 (John van Gelderen).
CDW-VVOG was de wedstrijd van de vele kansen. Kansen met name voor CDW. Er werd er slechts een benut en dat gebeurde al in de 3e minuut. Een corner van Albert Achterberg werd verlengd naar John van Gelderen, die niet aarzelde en verwoestend uithaalde. CDW zette door en zette VVOG onder druk. De koploper kwam nauwelijks over de middenlijn heen. Dat CDW voor rust niet uitliep naar een grote voorsprong verbasde iedereen. Het eerste kwartier na de rust probeerde VVOG aan te vallen. De Wijkse verdediging bleef echter moeiteloos overeind. Darna was de wedstrijd weer van CDW. Opnieuw werden vele kansen afgedwongen, maar niet verzilverd.

30 oktober 1983 Soest – CDW (0-0) 

Opstelling: Albert Achterberg (82-Loek Barte), Leo Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Jan van Maurik, Wim van Oudbroekhuizen, Adrie Stormbroek, Hans v.d. Vliet, Paul v.d. Weerd (75-Pieter Barte), Jan Wortman.
CDW begon gehandicapped. Gerard Lieverse was al langer geblesseerd, maar in de warming up bleken ook Pieter Barte (rug) en Kees van Willigenburg (enkel) niet inzetbaar. Soest begon furieus en zette de CDW verdediging onder zware druk. Kees de Heus kreeg veel te verwerken en Wim van Oudbroekhuizen, de kopspecialist van CDW, kreeg alle gelegenheid zijn klasse te laten zien. CDW zette hier een aantal gevaarlijke uitbraken tegenover, die vaak alleen met een overtreding waren te stuiten. Jan van Maurik en Leo Barte hadden hun handen vol aan hun tegenstander en kwamen niet aan aanvallen toe. Het centrum van de Wijkse verdediging, Hans de Jong en Wim van Oudbroekhuizen, had de zaken goed onder controle. Echt gevaarlijk werden beide ploegen dan ook niet. Met het gelijkspel had iedereen vrede.

6 november 1983 CDW – Midlandia (3-1) 
Opstelling: Albert Achterberg, Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen (86-Gerard Lieverse), Kees de Heus, Hans de Jong, Jan van Maurik, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Paul v.d. Weerd (60-Adrie Stormbroek), Jan Wortman.
Scoreverloop: 17e minuut 0-1, 48e minuut 1-1 (John van Gelderen), 64e minuut 2-1 (Pieter Barte), 85e minuut 3-1 (Albert Achterberg)
De thuisploeg kwam moeizaam op gang. Opdrachten werden niet uitgevoerd en de ploeg voetbalde meer tegen zichzelf dan tegen de tegenstander. Midlandia strafte dit gebrek aan discipline in de 17e minuut af en scoorde de 0-1. Bij CDW kwam het meeste gevaar uit de rushes van rechtsback Leo Barte , die niet alleen de gevreesde Midlandia spits Akkie Huussen uitschakelde, maar hem regelmatig dwong tot meeverdedigen. In de rust stelde trainer Frits v.d. Berk orde op zaken. Hij eiste “geen gebakkelei, maar doelpunten”. Die opdracht werd wonderwel uitgevoerd. In de 48ste minuut was er al succes. Albert Achterberg schoot hard in. De terugspringende bal werd door John van Gelderen ingetikt, 1-1. In de 64ste minuut kopte Pieter Barte vallend een voorzet van Albert Achterberg in, 2-1. Hans v.d. Vliet besliste de wedstrijd vijf minuten voor tijd. Hij besloot een indrukwekkende solo, waarbij twee verdedigers werden uitgespeeld, met een tikje naar Albert Achterberg die gemakkelijk kon scoren, 3-1.

13 november 1983 CDW – Victoria (1-1) 
Opstelling: Albert Achterberg, Leo Barte, Pieter Barte (70-Adrie Stormbroek), John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Gerard Lieverse, Jan Lieverse, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Jan Wortman.
Scoreverloop: 31e minuut 0-1, 65e minuut 1-1 (Albert Achterberg)
CDW begon met een groot offensief, dat wel kansen maar geen doelpunten opleverde. Na 20 minuten nam Victoria het initiatief over. De bezoekers wonnen meer duels en namen het middenveld in handen. In de 31e minuut werd hun overwicht uitgedrukt in doelpunten, aarzelend verdedigen (de bal zou zijn uitgeweest) resulteerde in de 0-1. Na rust speelde de thuisploeg agressiever. Wim van Oudbroekhuizen nam de tegenstander van Leo Barte voor zijn rekening, waardoor de Wijkse rechtsback zich meer met de aanval kon gaan bemoeien en kon uitgroeien tot de gevaarlijkste man van het veld. Zijn rushes zorgden voor veel druk en zijn van het doel wegdraaiende voorzetten voor gevaarlijke situaties voor het Hilversumse doel. In de 65e minuut knalde Albert Achterberg een van die voorzetten in en zette daarmee de eindstand op het bord. In de resterende speeltijd waren er nog vele kansen, maar gescoord werd er niet meer.

20 november 1983 CDN – CDW (0-1) 
Opstelling: Albert Achterberg (75-Kees van Willigenburg), Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Gerard Lieverse, Jan van Maurik, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Jan Wortman.
Scoreverloop: 85e minuut 0-1 (John van Gelderen)
De veldverhouding werd na een half uur spelen scheefgetrokken door het wegzenden van CDN speler Lee Seerder. Voor die tijd hielden de ploegen elkaar aardig in evenwicht, met spaarzame kansen voor beide. Na de veldverwijdering van de gevaarlijkste spits van CDN was het eenrichtingsverkeer richting het Driebergse doel. Het duurde tot vijf minuten voor tijd voordat CDW eindelijk scoorde, een indraaiende corner van Jan van Maurik belande op het hoofd van John van Gelderen, die bij de eerste paal de bal onder de lat inkopte en eindelijk het lang verwachte CDW doelpunt scoorde.

4 december 1983 Vreeswijk – CDW (1-0) 
Opstelling: Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong (46-Albert Achterberg), Gerard Lieverse (80-Adrie Stormbroek), Jan van Maurik, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg, Jan Wortman.
Scoreverloop: 76e minuut 1-0
Op de moeilijk bespeelbare (ontdooiende) grasmat kwamen beide ploegen niet tot goed voetbal. De spanning was er echter niet minder om. Vreesijk dicteerde de wedstrijd en had de beste kansen. Keeper Kees de Heus hield zijn ploeg overeind tegen de overmacht van de thuisploeg. Hij kreeg daarbij hulp van de scheidsrechter, die een Vreeswijks doelpunt wegens duwen afkeurde. In de 76e minuut kon zelfs de Heus CDW niet meer redden. De thuisploeg scoorde de 1-0. Na deze treffer leek CDW te ontwaken. Opeens koos de ploeg volop voor de aanval en gaf daarmee de kleumende supporters weer hoop. Het offensief kwam echter te laat, er werd niet meer gescoord.

8 januari 1984 Victoria – CDW (1-1) 
Opstelling: Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Hans de Jong, Gerard Lieverse, Jan van Maurik (75-Albert Achterberg), Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg, Jan Wortman, Henry v.d. Geer.
Scoreverloop: 16e minuut 1-0, 48e minuut 1-1 (Wim van Oudbroekhuizen)
Trainer Frits v.d. Berk voelde zich na afloop bestolen. Hij doelde daarmee op een actie van de grensrechter van Victoria in de laatste minuut van de wedstrijd. Jan Wortman stuurde Hans v.d. Vliet met een pass de diepte in. De CDW middenvelder omspeelde de doelman en had de bal voor het intikken. De grensrechter van Victoria stak zijn vlag omhoog voor buitenspel en zag zijn bedrog door de scheidsrechter gehonoreerd. De eindstand bleef derhalve 1-1. In de eerste helft nam CDW het initiatief. De ploeg kreeg ook de nodige kansen, maar ook Victoria kwam een paar keer gevaarlijk voor het Wijkse doel. In de 16e minuut strafte de Hilversumse ploeg slecht uitverdedigen af, de 1-0 was een feit. Na rust speelde CDW agressiever. Al na drie minuten had dat succes, Wim van Oudbroekhuizen knalde de 1-1 in de touwen. Het offensief dat daarna werd ingezet bracht Victoria aan het wankelen, maar met de hulp van de grensrechter bleef de ploeg overeind.

12 februari 1984 UVV – CDW (2-2) 
Opstelling: Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Gerard Lieverse, Jan van Maurik (20-Albert Achterberg), Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg, Jan Wortman.
Scoreverloop: 1e minuut 1-0, 3e minuut 1-1 (John van Gelderen), 8e minuut 1-2 (Pieter Barte), 22e minuut 2-2.
De wedstrijd kende een onstuimig begin. In de eerste minuut was het al raak. CDW keeper Kees de Heus moest het antwoord schuldig blijven op een schot van 20 meter, 1-0. De Wijkse ploeg hervond zich snel. Amper twee minuten later kopte Kees van Willigenburg een voorzet door naar John van Gelderen, die bij de tweede paal de UVV doelman kansloos liet, 1-1. Vijf minuten later nam CDW de leiding. Een hoge voorzet vanaf de rechterkant werd slecht verwerkt door de Utrechtse verdediging. Pieter Barte was ter plekke om te scoren, 1-2. In de twintigaste minuut miste UVV een strafschop die was gegeven voor een overtreding van Gerard Lieverse. De gelijkmaker viel een paar minuten later. Op het hobbelige veld werd gestreden voor iedere meter. De duels werden steeds grimmiger, er vielen voor elk der ploegen twee waarschuwingen en halverwege de tweede helft werd Willem Schoch van UVV naar de kleedkamer gestuurd. De stand zou niet meer wijzigen.

26 februari 1984 CDW – Argon (3-2) 
Opstelling: Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Gerard Lieverse (83-Frank v.d. Ven), Jan van Maurik, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg (66-Albert Achterberg), Jan Wortman.
Scoreverloop: 18e minuut 1-0 (Jan Wortman), 28e minuut 2-0 (Pieter Barte), 55e minuut 2-1, 66e minuut 3-1 (Gerard Lieverse), 77e minuut 3-2
CDW opende furieus tegen Argon. Met John van Gelderen als uitblinker werden de Mijdrechters tegen de muur gezet. De Wijkse ploeg kwam echter nogal goedkoop aan de eerste twee doelpunten: houdbare schoten van Jan Wortman en Pieter Barte werden door de stuntelende doelman van Argon gemist. Na een half uur was CDW uitgeraasd en kwam Argon wat beter in het spel. In de tweede helft kwam Argon sterk terug. Het was met name doelman Kees de Heus die zijn ploeg overeind hield, maar in de 55e minuut kon hij het tij ook niet meer keren, 2-1. CDW schrok wakker en trok weer ten aanval. In de 66e minuut leek de wedstrijd beslist, John van Gelderen lanceerde Jan Wortman op de rechterflank. Wortman bereikte de vrijstaande Gerard Lieverse, die de bal over de keeper lepelde, 3-1. Argon gaf zich nog niet gewonnen, Pieter Barte moest redden op de doellijn. In de 77e minuut viel de 3-2. Daarna viel Argon aan, maar kreeg CDW de beste kansen.

4 maart 1984 CDW – BVC (2-2) 
Opstelling: Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Gerard Lieverse, Jan van Maurik, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg (70-Albert Achterberg), Jan Wortman.
Scoreverloop: 36e minuut 0-1, 77e minuut 1-1 (Gerard Lieverse), 82e minuut 2-1 (Hans v.d. Vliet), 88e minuut 2-2.
Beide ploegen wilden winnen. CDW om mee te blijven doen om het kampioenschap, BVC om afstand te nemen van de degradatieplaatsen. De wedstrijd eindigde in een teleurstellend gelijkspel. Al in de tweede minuut scoorde Pieter Barte, maar zijn treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. BVC hield de defensie gesloten en CDW speelde te gezapig om iets af te dwingen. In de 36e minuut strafte BVC te laconiek verdedigen af, 0-1. Na rust speelde CDW agressiever, maar veel kansen leverde dat niet op. Het duurde tot de 77e minuut voordat Albert Achterberg de gelijkmaker produceerde. Vijf minuten voor tijd leek de strijd alsnog beslist in Wijks voordeel, Hans v.d. Vliet kopte een voorzet van Jan Wortman onhoudbaar in de kruising , 2-1. BVC was geslagen, de ploeg was niet meer in staat aan een slotoffensief te beginnen. Er was dan ook een organisatiefout in de Wijkse verdediging voor nodig om tot scoren te komen, de 2-2 viel in de 88e minuut.

18 maart 1984 CDW – Kampong (2-1)
Opstelling: Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Gerard Lieverse, Jan van Maurik, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg, Jan Wortman.
Scoreverloop: 77e minuut 1-0 (Hans v.d. Vliet), 82e minuut 1-1, 84e minuut 2-1 (Hans v.d. Vliet)
De overwinning kwam moeizaam tot stand in een rommelige wedstrijd. CDW viel aan, Kampong was slechts gekomen om te verdedigen. Het duurde tot de 77e minuut voordat Hans v.d. Vliet het bevrijdende openingsdoelpunt scoorde. Dit doelpunt werd fel door Kampong bestreden, omdat het met de hand zou zijn gemaakt. CDW hield de voorsprong maar 5 minuten in stand. De Utrechters, die tot dat moment nauwelijks voor het Wijkse doel waren verschenen, straften een gebrek aan concentratie in de Wijkse achterhoede af. Twee minuten later was het weer raak voor CDW, Hans v.d. Vliet tikte een door Jan Wortman geboden kans bekwaam in. Zo werd de wedstrijd in slechts zeven minuten beslist, kreeg CDW loon naar werken en werd Kampong gestraft voor de negatieve spelopvatting.

25 maart 1984 VVOG – CDW (2-1) 
Opstelling: Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Gerard Lieverse, Jan van Maurik, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg (46-Albert Achterberg), Jan Wortman (75-Ruud Onink).
Scoreverloop: 15e minuut 0-1 (Jan Wortman), 40e minuut 1-1, 75e minuut 2-1
CDW begon het duel in Harderwijk als koploper en maakte die hoge plaats op de ranglijst volledig waar. De Wijkenaren speelden een van hun beste weestrijden van deze competitie, maar verzuimden het verschil in klasse in doelpunten uit te drukken. CDW kwam dan ook verdiend op voorsprong. In de 15e minuut was Jan Wortman er als de kippen bij om een voorzet van John van Gelderen af te ronden, 0-1. De 1-1 viel in de 40e minuut uit een fel omstreden strafschop. CDW zat in de tweede helft niet bij de pakken neer, maar zette VVOG opnieuw zwaar onder druk. De 1-2 leek een kwestie van tijd, maar de Wijkenaren verzuimden een van de vele kansen te benutten. De thuisploeg beperkte zich tot enkele schaarse uitvallen, maar wist in de 75e minuut de bal wel in het doel te werken. In het grote slotoffensief dat CDW hierna opzette wankelde de thuisploeg, maar opnieuw bewees CDW het creëeren van kansen een stuk beter te beheersen dan het afmaken van die kansen.

1 april 1984 CDW – Amstelland (4-0)
Opstelling: Albert Achterberg, Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Gerard Lieverse, Jan van Maurik, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg, Jan Wortman.
Scoreverloop: 60e minuut 1-0 (John van Gelderen), 79e minuut 2-0 (Jan Wortman), 83e minuut 3-0 (Gerard Lieverse), 85e minuut 4-0 (Jan Wortman)
In de eerste helft waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. CDW speelde zonder aanvoerder Hans de Jong, die met een knieblessure langs de kant bleef. Er waren wel wat kansen, maar die werden niet benut. In de rust gaf trainer Frits v.d. Berk zijn ploeg de opdracht mee om meer te gaan voetballen. De lange bal, veelvuldig gebruikt voor rust, had tegen Amstelland weinig kans van slagen. Zijn aanwijzing zorgde niet direct voor succes, de verdediging voerde het uitvoetballen soms te ver door, waardoor Amstelland kansjes kreeg. Het succes kwam in de 60e minuut, een echte voetbalgoal. de hele Wijkse aanval was er bij betrokken: Albert Achterberg bracht de bal in de drukke doelmond, Kees van Willigenburg kapte zijn tegenstander uit en bracht John van Gelderen in stelling die de doelman geen kans gaf, 1-0. Na deze treffer besloot Amstelland om de verdedigende stellingen te verlaten. CDW kreeg hierdoor een zee van ruimte, waarvan nog driemaal geprofiteerd werd. Vooral John van Gelderen was met zijn snelheid en passeerbewegingen ongrijpbaar. Hij stond aan de basis van de overige drie doelpunten: In de 79e minuut stuurde hij Jan Wortman de diepte in, die alleen voor de doelman de eer liet aan Gerard Lieverse, 2-0. Vier minuten later rondde Wortman een voorzet van John van Gelderen af, 3-0. Twee minuten later konden de Wijkenaren opnieuw juichen, een hoge voorzet van John van Gelderen bereikte Albert Achterberg, die de bal in de voeten van Jan Wortman kopte. Deze liet de keeper opnieuw kansloos.

8 april 1984 CDW – Soest (1-1) 

Opstelling: Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong (65-Ruud Onink), Gerard Lieverse, Jan van Maurik, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg, Jan Wortman.
Scoreverloop: 20e minuut 0-1, 80e minuut 1-1 (Kees van Willigenburg).
De strijd tussen de twee titlekandidaten was in de eerste helft saai. CDW maakte het spel, maar wist nauwelijks kansen te creëeren en Soest beperkte zich tot enkele messcherpe counters, die door de Wijkse verdediging adequaat werden geneutraliseerd. Tegen de verhouding in was het Soest dat in de 20e minuut op voorsprong kwam. Een vrije trap van 25 meter verdween langs het muurtje in de hoek, 0-1. In de tweede helft speelde CDW vol op de aanval. Het Soester doel werd zwaar onder druk gezet, waarbij vooral de voorzetten van Leo Barte voor veel gevaar zorgden. Het duurde echter tot tien minuten voor tijd voordat de bevrijdende gelijkmaker viel. Uit een vrije trap op het middenveld bracht Leo Barte de bal in het overvolle strafschopgebied, Kees van Willigenburg nam de bal aan, draaide zich vrij en tikte de bal keurig in de hoek, 1-1. Voor de anders zo trefzekere spits was dit pas het eerste competitiedoelpunt. De vreugdetonelen waren er dan ook naar. In de slotfase probeerde CDW nog te scoren, maar de resterende tijd was te kort om het louter nog verdedigende Soest te kloppen.

15 april 1984 Midlandia – CDW (0-3) 
Opstelling: Leo Barte, Pieter Barte , John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Gerard Lieverse, Jan van Maurik, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg, Jan Wortman.
Scoreverloop: 30e minuut 0-1 (Jan Wortman), 72e minuut 0-2 (Kees van Willigenburg), 73e minuut 0-3 (Gerard Lieverse)
Tegen de hardwerkende degradatiekandidaat Midlandia had CDW een zware middag. De ruime overwinning was nogal geflatteerd. Vooral in het eerste kwartier leek Midlandia de kampioenskandidaat te overlopen. Het was in deze fase de klasse van doelman Kees de Heus die zijn ploeg redde. Na een kwartier gingen de Wijkenaren de duels wat feller in en kregen zo meer vat op de wedstrijd. In de 30e minuut kwam een vrije trap voor de voeten van Jan Wortman, die beheerst scoorde, 0-1. In de tweede helft werd de wedstrijd steeds grimmiger. De Utrechtenaren maakten een aantal zware overtredingen, waardoor het al snel ontaardde in een schoppartij. Frits v.d. Berk had dat al verwacht en had zijn spelers de opdracht meegegeven zich niet te laten provoceren, het koppie er bij en de mond dicht te houden. De Wijkse ploeg voerde deze opdracht gedisciplineerd uit. Halverwege de tweede helft ging Midlandia meer riscico nemen, wat CDW de ruimte gaf de wedstrijd definitief te beslissen. John van Gelderen veroverde de bal, zijn kromme voorzet werd door Kees van Willigenburg afgemaakt, 0-2. Een minuut later was het opnieuw raak, Gererd Lieverse verscheen alleen voor de keeper en scoorde bekwaam de 0-3. In de slotfase zette Midlandia de deur wagenwijd open, maar de Wijkse spitsen vonden 0-3 kennelijk genoeg en verzuimden een nog grotere uitslag neer te zetten.

29 april 1984 CDW – CDN (6-4) 
Opstelling: Leo Barte, Pieter Barte (70-Ruud Onink), John van Gelderen (75-Albert Achterberg), Kees de Heus, Hans de Jong, Gerard Lieverse, Jan van Maurik, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg, Jan Wortman.
Scoreverloop: 3e minuut 1-0 Pieter Barte, 8e minuut 2-0 (Kees van Willigenburg), 23e minuut 3-0 (Kees van Willigenburg), 49e minuut 3-1, 69e minuut 4-1 (Kees van Willigenburg), 75e minuut 5-1 (Kees van Willigenburg), 79e minuut 5-2, 83e minuut 5-3, 83e minuut 6-3 (Leo Barte), 90e minuut 6-4
Degradadiekandidaat CDN was naar Wijk bij Duurstede gekomen om te verdedigen. De ploeg speelde met een spits. Deze negatieve instelling werd al in de derde minuut afgestraft, Pieter Barte kopte een hoekschop van Gerard Lieverse in, 1-0. Vijf minuten later was het opnieuw raak, Hans v.d. Vliet zorgde voor onrust, Kees van Willigenburg profiteerde, 2-0. CDW was in deze fase heer en meester, met snel en attractief aanvalsspel. In de 23e minuut nam de thuisploeg verder afstand, een schot van Hans de Jong bracht Kees van Willigenburg in stelling, 3-0. Kort na rust kreeg Leo Barte de bal tegen zijn arm, de strafschop werd benut, 3-1. CDN was iets aanvallender gaan spelen en dat bood CDW meer ruimte. In de 69e minuut bood uitblinker Pieter Barte Kees van Willigenburg de kans waaruit hij de 4-1 scoorde. Zes minuten later snelde van Willigenburg door de Drieberse verdediging en scoorde de 5-1. CDN scoorde daarna twee maal, in de 79e en de 83e minuut. In diezelfde 83e minuut verdween een vrije trap van Leo Barte in de linkerbovenhoek, 6-3. De concentratie bij CDW werd steeds minder. CDN profiteerde daar nog een keer van, maar verder dan 6-4 lieten de Wijkenaren het niet komen.

6 mei 1984 BVC – CDW (0-6) 
Opstelling: Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Gerard Lieverse, Jan van Maurik (65-Albert Achterberg), Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg, Jan Wortman.
Scoreverloop: 11e minuut 0-1 (Hans v.d. Vliet), 27e minuut 0-2 (Hans v.d. Vliet), 29e minuut 0-3 (Pieter Barte), 55e minuut 0-4 (Hans de Jong), 65e minuut 0-5 (Hans v.d. Vliet), 84e minuut 0-6 (e.d.)
CDW kende een uitstekend weekend, de ploeg won zelf gemakkelijk van het al gedegradeerde BVC, terwijl concurrent voor de titel VVOG zich door UVV liet verrassen. De Harderwijkers verloren met 2-0. De Wijkse ploeg voerde na afloop de ranglijst aan, met 1 punt voorsprong op VVOG. Tegen BVC had CDW het niet moeilijk. De Biltse ploeg begon met een mager offensiefje, maar al na tien minuten counterde CDW naar de 0-1. Hans v.d. Vliet mocht deze openingstreffer op zijn naam zetten. Het liep soepel bij CDW, vloeiende combinaties zorgden er voor dat BVC geen vat op het spel kreeg. De bezoekers liepen voor de rust via Hans v.d. Vliet, Pieter Barte en Hans de Jong moeiteloos uit naar 0-4. Na rust nam CDW gas terug. BVC kreeg meer greep op het spel, maar kon de Wijkse verdediging niet in verlegenheid brengen. In de 65e minuut scoorde Hans v.d. Vliet de 0-5. In de 84e minuut werd het zelfs nog 0-6 door een eigen doelpunt van BVC.

13 mei 1984 CDW – Vreeswijk (1-1)
Opstelling: Leo Barte, Pieter Barte, John van Gelderen, Kees de Heus, Hans de Jong, Gerard Lieverse, Jan van Maurik, Wim van Oudbroekhuizen, Hans v.d. Vliet, Kees van Willigenburg, Jan Wortman.
Scoreverloop: 48e minuut 1-0 (Pieter Barte), 65e minuut 1-1
CDW is de kampioen van de derde klasse en promoveert naar de tweede klasse. De Wijkenaren bleven in de laatste competitiewedstrijd tegen Vreeswijk steken op een 1-1 gelijkspel. Omdat de twee overgebleven concurrenten (VVOG en Soest) beide verloren, legde CDW beslag op de titel met twee punten voorsprong. Pieter Barte schuift de 1-0 onder Vreeswijk-keeper Kees-Jan van Leeuwen door en bezorgt zijn ploeg daarmee het kampioenschap
De absolute uitblinker bij CDW was middenvelder Pieter Barte. Hij leek de enige die zijn zenuwen de baas bleef en speelde een vlekkeloze partij. Op de linkervleugel speelde hij de ene na de andere tegenstander uit en drong veelvuldig door tot de achterlijn. Zijn wervelende acties werden echter niet afgerond. In de 43e minuut zette Pieter Barte de kroon op de wedstrijd door zelf te scoren. Hans v.d. Vliet stond op scherp en passeerde zijn tegenstander. Hij gaf de bal precies op tijd af aan Barte, die alleen op Vreeswijk doelman Kees-Jan van Leeuwen afging. Pieter schoof de bal beheerst in het doel, 1-0. Pieter Barte zelf over zijn doelpunt: “Die keeper had natuurlijk nooit zijn doel mogen uitkomen. Op de training heb ik op dergelijke situaties vaak geoefend. Komt de keeper uit zijn hok, dan moet je schieten; blijft hij staan dan moet je hem passeren en dat is meestal toch moeilijker. Het is natuurlijk fantastisch om in de kampioenswedstrijd te scoren.”
Nadat de blauw-rode supportersschare – er waren zo’n tweeduizend toeschowers – het speelveld had verlaten, kon er weer gespeeld worden. Ook in de resterende tijd bleef Vreeswijk zijn sportieve plicht vervullen. Trainer Henk Vonk van Vreeswijk zei: “Wij zijn verplicht om dat te doen. Bovendien heb ik een hekele aan verliezen”. In de 65e minuut schoot Theo Vermey de gelijkmaker in, 1-1. CDW was aan de kampioenswedstrijd begonnen met als belangrijkste opdracht de nul achter te handhaven. “Ik wil niet dat er overdreven risico’s genomen worden vanwege onze goede uitgangspositie op de ranglijst’, verklaarde CDW-trainer Frits v.d. Berk vooraf. Ondanks de felle tegenstand van Vreeswijk kreeg CDW de beste scoringsmogelijkheden. Uit een voorzet van Leo Barte kopte Hans v.d. Vliet te zacht en een inzet van John van Gelderen was ook te zacht. Kees van Willigenburg dook ineens vrij voor het Vreeswijkse doel op maar liet de bal van zijn schoen springen. Uit een cornerbal van Jan van Maurik kon Jan Wortman inschieten omdat doelman Kees Jan van Leeuwen onder de bal door ging. De inzet van Jan Wortman werd van de doellijn gekopt. Vervolgens glipte John van Gelderen door de verdediging, maar verzuimde hij af te werken. Het was aan alle acties van CDW te merken dat de spelers stijf stonden van de zenuwen. Aanvoerder Hans de Jong: “Ja ongelooflijk, zo nerveus als we waren. We zijn de laatste jaren toch wel wat gewend, maar zo zenuwachtig als we nu waren, zijn we nog nooit geweest.”
Wat voor rol de zenuwen speelden onderstreepte Jan Wortman in de 75e minuut. Nadat Marco van Bladel eerder in de wedstrijd al de doorgebroken Wim van Oudbroekhuizen met zijn handen had tegengehouden, pakte hij nu Hans v.d. Vliet die alleen op de keeper af ging. Jan Wortman schoof de penalty net naast het doel. “Verschrikkelijk natuurlijk,” zei de 30 jarige middenvelder na afloop.” Maar wat wil je in zo’n zenuwenwedstrijd. Normaal neem ik bij ons de strafschoppen, maar nu wilde ik hem niet nemen. Donderdag op de training had ik er drie van de vier gemist. Ik deed het bijna in mijn broek, maar niemand wilde, toen moest ik wel.”
Het kampioensfeest kon na afloop direct beginnen. De ene fles champagne na de andere werd op het veld ontkurkt, de feestvreugde was groot. Vreeswijk trainer Vonk