Nix 18

Door Sander van Loon op om

Beste CDW’ers,

Deze (zondag) middag heb ik deze brief mogen ontvangen van enkele ouders van de JO15-2.

Ls,

Langs deze weg willen wij u kenbaar maken dat wij u bij deze schriftelijk ons ongenoegen en zorgen melden en tevens een formele klacht indienen jegens Voetbalvereniging CDW. Zondag 3 juni speelde JO-15-2 de KNVB Bekerfinale bij Legmeer in Uithoorn. Deze wedstrijd werd succesvol afgesloten door de jongens waardoor er een gegronde reden was om dit te vieren.

 Na de wedstrijd hadden de “Boys” in de kleedkamer bij Legmeervogels door een van de ouders, tevens tot voor kort trainer geweest bij CDW,  bier gekregen. Hier is de leiding door de organisatie van Legmeervogels op aangesproken en toen liepen enkele jongens nog steeds met een glas bier. 

Nadat er door ouders geconstateerd werd dat er bier gedronken is, is er door een ouder aan de trainer/coach gevraagd of hij in de bus erop wilt letten dat er geen alcohol gedronken zou worden. Dat zou hij doen.

Echter, bij terugkomst,  kwamen er twee meisjes uit de bus met twee volle tassen met lege bierflessen hoezo in de gaten gehouden, twee van de drie leiders zaten boven in de bus. Tijdens de toespraak van de coach in de bus, vertelde hij dat de CDW kantine open was en dat het eerste rondje van hem zou zijn. 

Bij binnenkomst van de CDW kantine werden er tafels aan elkaar geschoven, de jongens namen plaats en de kannen bier werden neergezet. Verbaasd, sprakeloos en met stomheid geslagen hebben we het (als aanwezige ouders) aan zitten kijken wat er nou precies onder onze ogen deed voorvallen. Daarna is er een van de leiders aangesproken dat het niet de bedoeling was dat er jongens van deze leeftijd alcohol zouden krijgen. De kannen werden van tafel gehaald door de leider en op een andere tafel gezet waar de jongens van 18+ het op zouden kunnen drinken. Al snel schoven daar toch jongens van het team aan want wie wil er nou aan de tafel bij de “sukkels”  zitten die geen bier mogen. De groepsdruk is op zulke momenten heel hoog en aanwezig.

De man achter de bar werd aangesproken op het feit dat er een 14 jarige jongen  een glas bier van hem had gekregen, zijn reactie was dat hij 3 x gevraagd had of hij oud genoeg was en dat hij niet alles kan controleren, ondanks de kantine regels en de wet dit voorschrijven.

De trainer/coach gaf aan de stagiaire van 17 jaar aan, dat hij moest opletten dat de jongens geen alcohol zouden krijgen. Dat is toch een vreemde gang van zaken, dat een volwassen man de verantwoording neerlegt bij een minderjarige. Voorts de voorzitter aangesproken maar daar kwam geen enkele reactie uit voort, de desinteresse straalde er volledig van af. 

Wat ook vreemd is, is dat er op een club zoals bij Legmeervogels waar honderden mensen lopen, er wel op gecontroleerd wordt en bij CDW, waar maar 1 team binnen aanwezig was, de controle er niet is. Het was duidelijk dat het om een jongens onder 15 team ging.

Wij voelen ons zeker niet serieus genomen omdat op het moment dat de ouders vertrokken waren van de CDW kantine, er gewoon nog door de minderjarige jongens bier is gedronken.

Via deze mail willen wij onze angst uiten omtrent het gemak waar het bier geschonken wordt aan kinderen van 14 tot 17 jaar op een openbare plaats waar de kinderen veiligheid en geborgenheid behoren te vinden. Geen groepsdruk om kennis te maken met alcohol, laat dit maar aan de ouders over achter de voordeur. Ook hebben wij vernomen dat het drinken van alcohol van minderjarige,  geen incident is, en dat dit vaker gebeurt in de CDW kantine. Dit baart ons zorgen. 

Wij willen jullie hierbij laten weten dat we voornemens zijn om melding te gaan maken bij de NVWA.
Wij verwachten op korte termijn een schriftelijke reactie.

Met vriendelijke groet,

 

Laat ik beginnen om te zeggen dat ik het volledig eens ben met het feit dat 14/15 jarigen geen alcohol dienen te krijgen en te nuttigen bij CDW. Zo schrijft de wet ook voor en daarover geen discussie. Dit kan gewoon niet en wat dat betreft hebben de schrijvers volledig gelijk.

Het gegeven dat de voorzitter desinteresse toont is geenszins het geval. Sterker nog, dit gaat mij zeer aan het hart en het bestuur heeft dan ook besloten om, mede om dit incident, maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.

Ik voel mij echter niet geroepen om te reageren als ik op een onbeschofte en respectloze manier word aangesproken door een ouder in de kantine. Ik mag hopen dat als men wat op te merken heeft (hoe terecht ook) men wel de beleefdheid heeft om op een normale manier tegen mij te praten. Ik ben voorzitter  (24/7) om iedere CDW’er te laten voetballen en omdat ik er plezier aan beleef. Als men het dan ergens niet mee eens is, of er gaat wat fout, dan is het bestuur altijd aanspreekbaar, maar wel op een normale en respectvolle manier.

Blijkbaar zijn we als ouders en verzorgers niet in staat om onze kinderen én andere ouders aan te spreken op alcoholconsumptie door minderjarigen. We staan erbij en kijken ernaar. Reden voor het bestuur van CDW om op te treden. Want als ouders spreken we onze kinderen niet aan op het kopen van bier, deze verantwoordelijkheid ligt kennelijk alleen bij CDW. De club wordt geacht te controleren en te handhaven. En als ónze kinderen dan toch, op welke wijze dan ook, aan het bier zitten, dan is dat vooral het probleem van CDW en niet van ons als ouders.

Dat het mij (als voorzitter en vader) en het bestuur terdege wat interesseert, blijkt hopelijk uit het gegeven dat wij  -per direct-  maatregelen nemen om herhaling te voorkomen. Met ingang van heden dient iedereen zich te kunnen legitimeren bij de aanschaf van alcoholische dranken bij CDW. Indien je geen legitimatie bij je hebt zal er geen alcohol aan je verkocht worden. Daarnaast introduceren we een nieuw betaalsysteem, welke leeftijdsgebonden is, zodat er automatisch een signaal afgaat, als je zaken koopt die niet bij je leeftijd horen.

Hierbij vraag ik ouders dringend  om in gesprek te gaan met hun eigen kinderen over dit onderwerp. Want alleen kan ik het niet en de club ook niet. Ouders, help ons mij om dit soort gedrag uit te bannen bij CDW. Het is iets te makkelijk om die verantwoordelijkheid alleen bij CDW neer te leggen. Hiermee vraag ik ouders om geen alcohol te kopen voor minderjarigen, want dat was deze zondagmiddag ook aan de orde. Daar kan CDW moeilijk tegen optreden. Dus, HELP MEE en laten we samen zorgen dat dit vanaf nu niet meer voorkomt.

Dank aan de briefschrijvers voor deze actie, het zet ons als bestuur op scherp en vraagt van CDW en dus  van ons allemaal, om onze verantwoordelijkheid te nemen!

Namens bestuur sv CDW,

René Gompel
Voorzitter


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U mag deze HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

*