Maak kennis met Wim van Kuik – onze Vertrouwenscontactpersoon

Door Sander van Loon op om

“Hallo, ik ben Wim van Kuik. Sinds een aantal jaren ben ik met pensioen. Sinds maart wonen mijn vrouw en ik in het prettige Wijk bij Duurstede. Beroepsmatig ben ik altijd manager geweest in de zorg. Ik heb zelf nooit gevoetbald maar wel op hoog niveau gehandbald. Ik heb me bij CDW aangemeld met het idee om nog iets te kunnen betekenen voor de sport.

Ik neem de rol als vertrouwenscontactpersoon (VCP) op me en heb hierover inmiddels ook contact met andere sportverenigingen in Wijk en Stichting Wijksport. In november start ik met een opleiding ‘Vertrouwenscontactpersoon’ van NOC*NSF/ Centrum Veilige Sport Nederland. Bij CDW is gelukkig al heel veel goed geregeld en de cultuur past bij me. Ik hoop een mooie bijdrage te kunnen leveren aan de vereniging en een veilig sportklimaat bij CDW.

Groet Wim”

Wim van Kuik

Veilig sporten bij CDW 

Bij CDW vinden we het belangrijk dat iedereen veilig en plezierig kan sporten. Dat we een vereniging zijn waar iedereen zich veilig voelt om zich te ontwikkelen binnen de sport. Binnen onze vereniging is daarom geen plek voor grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, discriminatie of seksuele intimidatie. De cultuur is uitstekend bij CDW, maar er zijn altijd verbeterpunten, ook op dit gebied. Dat heeft in eerste instantie alles te maken met bewustwording en enkele processen inrichten.

We streven naar een open cultuur waardoor we elkaar durven aan te spreken als iemand zich toch op een grensoverschrijdende manier gedraagt. En als er toch iets misgaat, weten we hoe te handelen. Het aanstellen van een vcp past bij dit proces en we zijn enorm blij dat Wim ons gaat helpen. Zo maken we het onze leden makkelijker om grensoverschrijdend gedrag te bespreken, mocht dat nodig zijn. Meer informatie over het meldprotocol, gedragsregels, gratis VOG en meer informatie volgt binnenkort.

Lees meer over Veilig sporten

Vertrouwenscontactpersoon

Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is een laagdrempelig aanspreekpunt op de sportclub als er vragen of zorgen zijn, of wanneer er incidenten hebben plaatsgevonden op gebied van grensoverschrijdend gedrag. Dat kan gaan over pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie.  

Vertrouwenscontactpersonen nemen een belangrijke en bijzondere positie op de sportclub in door actief te werken aan grensoverschrijdend gedrag. 

Deze persoon is bereikbaar voor iedereen die bij de vereniging betrokken is, en kiest geen kant bij incidenten. De VCP is géén hulpverlener en doet bij incidenten géén onderzoek in de vereniging. Een Vertrouwenscontactpersoon luistert, denkt mee en kent het sportnetwerk. Daarmee is deze rol een welkome aanvulling op de taken van het bestuur.

De VCP bij een vereniging is over het algemeen een vrijwilliger. De VCP voert een vertrouwelijk gesprek, dat garandeert dus geen geheimhouding van deze rol. Een professionele vertrouwenspersoon kan wel een groot deel van het werk in geheimhouding doen.  -> Lees meer over dit onderwerp: https://centrumveiligesport.nl/voor-en-over-professionals/vertrouwenscontactpersoon-vereniging/vertrouwenscontactpersoon-aanstellen